Selkeä HR.

Selkeä ja inhimillinen HR

HR mukana luomassa yrityksen menestystä

Tervehdys työelämän seikkailijoille! Kurkistetaanpa yhdessä, kuinka HR pitää työyhteisön moottorit käynnissä, yhteistyössä muun organisaation kanssa. Tässä blogissa avataan HR:n tekemistä ja paljastamme muutamia keinoja, miten HR avustaa luomaan menestyvää ja viihtyisämpää työympäristöä.

Valmiina tekemään parempaa tulosta selkiyttämällä työelämää?

Yrityksen vision, mission ja strategian yhdistäminen henkilöstöstrategiaan

Yrityksen vision, mission ja strategian luomisen jälkeen moni jättää huomioimatta, että nämä ovat myös avainasemassa mm. henkilöstön sitouttamisessa ja osaamisen kehittämisessä tai sen täsmähankinnassa. Henkilöstöstrategian rakentaminen näiden ympärille ei ole pelkkä lisämauste, vaan se on kuin kivijalka menestykselle. Kun kaikki tietävät, mihin ollaan menossa ja millä tavoin, se motivoi koko tiimiä kohti yhteistä päämäärää. Todella tärkeää.

Rekrytointi: Kun haetaan tiimiin MVP:tä

Ensimmäinen steppi on pohtia, millaista osaajaa ja tekijää me oikeasti tarvitsemme. Millainen yksisarvinen on haussa. Sitä seuraavat selkeä ja houkutteleva sekä totuudenmukainen ilmoitus, tarkkaan harkittu selkeä rekrytointiprosessi ja läpinäkyvä viestintä ehdokkaille prosessin kaikissa vaiheissa. Kaikki edellä mainitut ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

Koko prosessin ajan kannattaa myös muistaa että, tavoitteena on löytää joukkueeseen MVP (Most Valuable Player), ei vain töitä tekemään, vaan joukkueen yhteiseksi voimaksi. Erilaisuus kannattaa huomioida kiinnostavana, uudenlaisia näkökulmia tarjoavana vaihtoehtona. Mikäli olette sellaiseen valmiita.

Perehdytys: Tervetuloa työperheeseen!

Perehdytyksen tulee olla kuin sydämellinen vastaanotto, kuten itse haluaisit tulla vastaanotetuksi. Selkeästi aikataulutettu ja strukturoitu perehdytys antaa uudelle työntekijälle turvallisen tunteen ja ymmärryksen siitä, mitä odottaa. Eikä unohdeta perehdytyksen supervoimia eli tutorointia ja opastusta! Huolellinen valmistautuminen kantaa pitkälle ja maksaa itsensä takaisin, varmasti.

Työyhteisön pelisäännöt ja yrityksen kulttuuri: Kartta menestykseen

Jokainen hyvä seikkailu tarvitsee kartan, ja työyhteisö ei ole poikkeus. Selkeät pelisäännöt, joihin kaikki sitoutuvat, ovat avain harmoniaan ja menestykseen. Yrityksen kulttuuri on aina olemassa, joko itsestään syntyneenä tai ajatuksella luotuna ja kasvatettuna. Lähdetäänkö tutkimusretkelle kohti yhteistä päämäärää, niin pelisääntöjen, kuin kulttuurinkin suhteen?

Viestintä on myös tärkeässä osassa mitä näihin asioihin tulee – vaikka olisi valmista ja tavoitetilat asetettu. Ilman aktiivista sisäistä viestintää, asiat unohtuvat tai eivät tule edes koskaan kaikkien tietoon. Panosta siis myös sisäiseen viestintään.

Selkeät HR-prosessit kaiken takana

Suurin osa työntekijöistä arvostaa selkeyttä, todellakin (perustuu käytännön kokemukseen). Kun tiedot tarvittavista perusasioista löytyvät helposti, yhdestä ja samasta paikasta, se helpottaa työarkea merkittävästi. Lisäksi kun tiedossa on yhteyshenkilöt keneltä kysyä ne muut mieltä askarruttavat kysymykset, niin työntekijät kiittävät.

Muutama esimerkki, mitä selkeät prosessit voivat pitää sisällään:

  • sairauspoissaolo käytännöt
  • työterveyshuollon yhteystiedot ja sisällöt
  • työergonomiaan liittyvät käytännöt ja mahdollisuudet
  • työntekijäedut sisältöineen ja kuinka ne voi saada käyttöön
  • työntekijöiden palkitsemisen avoimuus

Yrityksen lakisääteiset dokumentit

Näitähän riittää ja kaikilla on merkitystä, joten nämä kannattaa laittaa kuntoon ja myös pitää aktiivisesti päivitettyinä. Näitä kysytään myös mahdollisessa työsuojelutarkastuksessa.

Tässä pääasialliset dokumentit, mitkä tulee olla kunnossa ja osin myös työntekijöiden saatavilla:

  • työsopimukset ja työaikakirjanpito
  • perehdyttämissuunnitelma
  • työterveyshuollon toimintasuunnitelma ja päihdeohjelma
  • henkilörekisteriseloste
  • sähköpostinohjesäännöt
  • työyhteisön kehittämissuunnitelma sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma
  • yhteistoiminnan ja vuoropuhelun toteuttaminen yrityksessä

Työtekemiseen liittyvä lainsäädäntö on pidettävä myös työntekijöiden saatavilla.

Osa dokumenteista tulee laadittavaksi, kun työllisten määrä ylittää esimerkiksi 20 tai 30 henkilöä. Kun siis työllistätte tämän verran, muistakaa tarkistaa, että kaikki vaadittavat dokumentit on tehty ja niiden mukaan työarjessa myös toimitaan.

Selkeys on monesti liian vähän hyödynnetty voimavara työyhteisöissä

Selkeydestä on apua todella moneen asiaan, se motivoi, auttaa tekemään omaa työtä tuottavammin, se vähentää turhautumista ja niin edelleen. Selkeyteen panostaminen kannattaa jokaisella osa-alueella, myös henkilöstöhallinnon osalta.

Selkiyttämisen asiantuntija Senspire on apunanne, kun niin haluatte. Lisäksi meiltä löytyy palvelua kaikkeen edellä mainittuun ja moneen muuhun. Paras aika kehittää ja kehittyä, olla tekemässä parempaa työelämää on juuri nyt!

Tekemisen iloa,
Jaana Senspireltä
0400986632
jaana@senspire.fi

Saisko olla sitoutunutta henkilökuntaa?

Ihmiset sitoutuvat nykyään työpaikkaan hyvin erilaisilla [...]

LUE LISÄÄ
Yrityksen lakisääteisistä materiaaleista

Lakisääteisiä matskuja, no niitähän riittää joka [...]

LUE LISÄÄ
Selkeydestä on moneksi työpaikalla

Selkeydestä ei voi puhua liikaa, ainakaan [...]

LUE LISÄÄ
HR ammattilaisen roolit ja tehtävät

Edelleen kuulen, kuinka hr:n (henkilöstöhallinnon) tehtävät [...]

LUE LISÄÄ
Työntekijäkokemus ja aidosti toimiva työpaikka – mitä se oikein tarkoittaa?

Aidosti toimivassa työpaikassa viihdytään ja siellä [...]

LUE LISÄÄ
Erilaisuus työyhteisössä on voimavara

Oikein oivallettuna työntekijöiden erilaisuudet ovat nimenomaan [...]

LUE LISÄÄ
Selkeä henkilöstökysely, joka kertoo myös tarvittavat jatkotoimet

Suomalaiseen tieteelliseen tutkimukseen perustuva henkilöstökysely, jota [...]

LUE LISÄÄ