Liian yleinen ajatusmalli yritysmaailmassa kuulostaa olevan se, että alihankinta- tai vuokratyöntekijät pystyisivät tulemaan töihin yritykseen ilman perehdytystä tai heidän ei ole erityisesti tarpeen kuulua työyhteisöön. Väärin.
Yksinkertaisimmillaan virheen voit havaita siitä, kun mietit tilanteen omalle kohdalle. Pystyisikö itse menemään tekemään tuttuakin työtä uuteen yritykseen ilman perehdytystä? Viihtyisinkö työssä, jossa minua ei oteta mukaan työyhteisöön? Olisiko mahdollista antaa parastaan, mikäli nämä eivät toteudu? Näiden kysymysten käsittely jo todennäköisesti selkiyttää asiaa ja aikaa menee noin viisi minuuttia. Kurkistetaan vielä asiaa hieman tarkemmin.
Alihankkija- tai vuokratyöntekijän perehdyttäminen töihin tullessa
Perehdyttäminen on aina tärkeää, siitä riippumatta kuka tulee töihin ja mitä tekemään. Jokainen työntekijä tulee tarpeeseen, tekemään siis jotakin työtä työnantajan pyynnöstä. Niin extraaja kauppaan, kuin alihankkija it-alalle tai vuokrattu johtaja organisaatioon sekä moni muu.
Kaikille edellä mainituistakin on esiteltävä niin tilat, ihmiset, kuin työtehtävätkin ja kunnolla. Tarvittavat työvaatteet ja työhön tarvittavat laitteet on annettava sekä tarvittaviin ohjelmistoihin on perehdytettävä. Turvallisuusasiat on opastettava huolella. Tilat on esiteltävä. Aika selvää, vai mitä?
Törmään ajattelumalleihin, joissa nämä työntekijäryhmät olisivat vaan jotakin ”sehän on vaan extraaja”. Jostakin syystä kuitenkin on päädytty käyttämään vuokrattua tai alihankintatyövoimaa yrityksen johdosta käsin ja ilman heidän työpanostaan yritys on pulassa. Joten, näiden ryhmien edustajat eivät todellakaan ole vaan mitään. He ovat tärkeä osa teidän työntekijöitänne ja teidän työyhteisöänne. Absurdi ajattelumalli on myös sellainen, että vuokratyöntekijä tai alihankkija on tehnyt vastaavaa työtä muualla, joten häntä ei tarvitse perehdyttää. Vaikka varsinainen työ saattaisi olla heille tuttua, niin se ei poista tai juurikaan vähennä perehdytyksen tarvetta. He eivät tunne teidän tilojanne, teidän ihmisiänne, kulttuuria ja työskentelytapoja.
Kuka voittaa, mikäli perehdytystä ei hoideta kunnolla? Aivan, ei kukaan, ei voittajia, ainoastaan häviäjiä. Pahimmillaan tilanne johtaa virheisiin töissä, työturvallisuus rikkomuksiin tai siihen, että taidokkaat työntekijät alkavat kiertää teidän yrityksenne kaukaa. Työvoiman saatavuus voi joskus olla myös osin itse aiheutettua.
Johtajien ja esihenkilöasemassa toimivien ihmisten on ymmärrettävä asia, toimittava sen mukaisesti sekä välitettävä organisaatioon oikeanlaista viestiä, kuinka vuokra- ja alihankkijatyövoima on välttämätöntä yrityksen ja työyhteisön kannalta. Omalla esimerkillä näyttäminen, kuinka kaikki työntekijät ovat yhtä tärkeitä ja kuinka kaikkia kohdellaan samalla tavalla. Kunnioittavasti, arvostavasti ja välittävästi – inhimillisesti!
Kannattaa aina tarkastella avoimin silmin omaa ja oman organisaation toimintaa sekä omistaa ajatus jatkuvasta parantamisesta. Pieniä tekoja, suuria vaikutuksia.
Alihankinta ja vuokratyövoiman mukaan ottaminen, työyhteisöön integrointi
Pyydetäänkö teillä alihankkijat ja vuokratyöntekijät mukaan tapahtumiin? Kulkevatko viestit tarvittavilta osin heille? Oletteko käsitelleet asioita ja päättäneet oman linjan tähän liittyen sekä tiedottaneet tästä kaikille?
Tähän ei ole, eikä voi olla mitään yhtä ratkaisumallia, joka käy ja sopii kaikkiin tilanteisiin.
Tilapäinen, lyhyt, muutamien tuntien tai päivien mittainen työrupeama on erilainen, kuin taas alusta saakka selvästi kuukausien mittaiseksi tarkoitettu sopimus.
Lisäksi asiantuntijarooleissa vähintään on yleensä salassapitosopimus, joka suojaa yritystä siltä, etteivät yrityksen sisäiset asiat leviä eteenpäin, eikä niitä hyödynnetä asiattomasti toisaalla, vaikka informaatio kulkisi myös alihankkijalle tai vuokratyöntekijälle.
Niin ja se tapahtumiin kutsuminen tai kutsumatta jättäminen, kummallakin on hintansa.
Mihin teillä halutaan sijoittaa?
Selkeys ja yhdessä sopiminen on tärkeää
Alusta saakka on hyvä selkeäsanaisesti sopia aivan perusasiat, kuten aina uuden työntekijän tullessa. Selkeyden ja varmuuden tuominen yhteisiin pelisääntöihin vähentää epävarmuutta ja jopa kyräilyä. Kun kaikki tietävät alusta saakka, millä tasolla yrityksen sisäinen tieto kulkee vuokra- ja alihankkijatyövoimalle, niin asian pohtimiseen ei tarvitse jokaisen käyttää erikseen aikaa sekä energiaa. Millaisiin tapahtumiin on lupa kutsua ja millaisiin tapahtumiin siis voi odottaa kutsua – simppeliä, kun asiat on tehty heti alussa selväksi ja niille löytyy aidot perusteet.
Yhdessä voi tehdä töitä monella tavalla, jopa niin, että se on kaikille miellyttävää ja tulokset puhuvat puolestaan. Kuinka teillä toimitaan nyt ja kuinka teillä toimitaan jatkossa? Löytyyhän kiinnostus ja innostus jatkuvaan kehittämiseen?
Meiltä löytyy henkilökohtaista kokemusta niin yrittäjänä, työntekijänä, vuokratyöntekijänä, kuin myös alihankkijana toimimisesta, joten mikäli tarvitsette asiantuntijaa apuun, selkiyttämään toimintatapoja ja prosesseja sekä muotoilemaan ihmisläheistä yrityskulttuuria, niin täällä olemme teitä varten.
Iloa viikkoon,
Jaana Senspireltä
0400986632
jaana@senspire.fi
Saisko olla sitoutunutta henkilökuntaa?
Ihmiset sitoutuvat nykyään työpaikkaan hyvin erilaisilla [...]
LUE LISÄÄYrityksen lakisääteisistä materiaaleista
Lakisääteisiä matskuja, no niitähän riittää joka [...]
LUE LISÄÄSelkeydestä on moneksi työpaikalla
Selkeydestä ei voi puhua liikaa, ainakaan [...]
LUE LISÄÄHR ammattilaisen roolit ja tehtävät
Edelleen kuulen, kuinka hr:n (henkilöstöhallinnon) tehtävät [...]
LUE LISÄÄTyöntekijäkokemus ja aidosti toimiva työpaikka – mitä se oikein tarkoittaa?
Aidosti toimivassa työpaikassa viihdytään ja siellä [...]
LUE LISÄÄErilaisuus työyhteisössä on voimavara
Oikein oivallettuna työntekijöiden erilaisuudet ovat nimenomaan [...]
LUE LISÄÄIhmisyys ja inhimillisyys työyhteisössä ovat tärkeä osa nykyaikaista työelämää
Ihmisyys ja inhimillisyys ovat edelleen usein [...]
LUE LISÄÄSelkeä henkilöstökysely, joka kertoo myös tarvittavat jatkotoimet
Suomalaiseen tieteelliseen tutkimukseen perustuva henkilöstökysely, jota [...]
LUE LISÄÄ